donderdag 18 juni 2009

hoe sluit je een lening af

1. Kies de lening die u wil afsluiten die bij uw budget past
Een lening is iets wat je je moet kunnen veroorloven. Kunt u de hele looptijd, iedere maand weer, de aflossing en rente betalen? Maak daarom een maandbegroting. Dit is een overzicht van wat u gemiddeld per maand aan inkomsten en uitgaven hebt. Als de begroting laat zien dat u inclusief aflossing rond kunt komen, dan is er geen enkel probleem. Laat de begroting zien dat u tijdens het aflossen geld tekort komt, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om een lening af te sluiten.

2. Bepaal de juiste looptijd van de lening
De looptijd van een lening wordt meestal uitgedrukt in maanden. U kunt kiezen voor een kortere en lange aflossingsperiode. Als u voor een lange aflossingsperiode kiest, dan zijn uw maandlasten doorgaans wat lager.

3. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk leningen
Kredietverstrekkers zijn verplicht om de effectieve rentepercentages en hun voorwaarden beschikbaar te stellen. Bij een vergelijking kunt u het beste kijken naar het effectieve rentepercentage. Dat is niet alleen de rente die in rekening wordt gebracht, maar daarin zitten ook de andere kosten, zoals de afsluitkosten en dergelijke. Tevens mag een kredietverstrekker niet zomaar een rentepercentage in berekenen. Een kredietverstrekker heeft te maken met wettelijke maximale rentepercentages.

4. Bepaal of uw lening aftrekbaar is voor de belasting
Als het gaat om een hypotheek voor uw eigen eerste huis, dan is de rente volledig aftrekbaar. Dat geldt dus niet voor een woning die u aan een ander verhuurt of voor een tweede woning. Het geldt ook niet als u (een deel van) de hypothecaire lening gebruikt voor ander doeleinden. In dat geval en in alle andere gevallen heet uw geldlening consumptief krediet. In het Belastingstelsel 2001 is de aftrekbaarheid van consumptief krediet afgeschaft. Hier dient u rekening mee te houden. Dit geldt namelijk ook voor leningen die al zijn afgesloten.

5. Voorkom problemen met aflossen
Indien uw aflossingen en rente van uw lening lastig kan betalen, probeer om de achterstand niet uit de hand te laten lopen. Hoe groter de schuld, des te moeilijker het is om er weer uit te komen. Verstandig is om dan:
A. Contact op met uw kredietverstrekker. Veelas valt er wel een overeenkomst te treffen. Het is voor beide partijen immers de beste oplossing om de problemen niet uit de hand te laten lopen.
B. Deskundige hulp te zoeken. Er zijn speciale instanties waar men terecht kan voor hulp bij financiële problemen:, stadsbank, maatschappelijk werk, gemeentelijke kredietbanken, bureaus van sociaal raadslieden, sociale diensten en schuldsanering instanties. De gemeente kan u hier meer informatie over verschaffen.

6. Ga na wat de voorwaarden zijn van de lening
De verschillen tussen de rente die in rekening wordt gebracht, hangen niet alleen af van de vorm van het krediet. Elke kredietgever hanteert zijn eigen tarieven. Die maximale rente is voor kleinere kredieten hoger dan voor groter geleend bedrag. De reden daarvoor is dat de kosten die de kredietverstrekker moet maken, voor kleine kredieten naar verhouding hoger zijn. Het is belangrijk vooraf een goede vergelijking te maken tussen de verschillende kredietgevers. Een procent renteverschil kan al flink wat uitmaken. Overigens is het ook steeds van belang naar andere voorwaarden te kijken: de mogelijkheid tot vervroegde aflossing, een overlijdensrisicoverzekering.

7. Voorkom registratie bij BKR
Als u geld leent en het gaat om een bedrag vanaf ongeveer € 350, dan moet de geldgever die lening aanmelden bij BKR. Daar worden al uw gegevens bijgehouden, zoals het soort lening, de hoogte ervan en de eerste en laatste maand van aflossing. Hebt u meer dan 2 maanden betalingsachterstand, dan meldt de geldgever dat ook, maar niet voordat hij contact met u heeft opgenomen. Bij een aantal kredietvormen (zoals klantenkaarten of een krediet gekoppeld aan een betaalrekening) wordt niet het daadwerkelijk opgenomen krediet geregistreerd, maar het mogelijk op te nemen krediet. Dit betekent dat indien u niets heeft opgenomen- u toch al een deel van uw totale kredietruimte heeft gebruikt. Hierdoor kunt u moeilijkheden krijgen bij het afsluiten van een nieuw krediet. Hebt u al vijf jaar geen krediet meer lopen, dan verdwijnen al uw gegevens uit de registratie: u bent dan weer een onbekende voor het BKR. De registratie is beperkt tot kredieten en middelen waaruit eenvoudig een krediet kan voortvloeien (zoals creditcards, winkelcars).
Andere schulden staan hierin niet vermeld. Ook de lening die u bij bekenden/familie afsluit worden niet geregistreerd. Een studieschuld evenmin Uw hypotheek wordt ook niet opgenomen, behalve als u een betalingsachterstand heeft van meer dan 120 dagen.


8. Adders onder het gras van een goedkope lening