zaterdag 27 juni 2009

Iedereen aast op dé aansteker van Pim

NIJMEGEN - In de veilinghal van het Nijmeegse Veilinghuis Hessink's, waar zaterdag de inboedel van Pim Fortuyn wordt geveild, bladeren zo'n 250 mensen driftig door de dikke catalogus met de items uit zijn huis. Gretig wordt er geboden op beeldjes, lampen en vazen uit de ontvangstkamer van het Pallazo di Pietro.

De vertrekken komen stuk voor stuk aan bod. „Het gaat erg goed. Er wordt veel meer geboden op kleine items dan ik had verwacht”, aldus Theo Corst van Hessink's zaterdag. De bekende roze stoeltjes waarin Fortuyn vele interviews gaf, gingen weg voor 4600 euro. „Die had ik wel wat hoger ingeschat”, zegt Corst. „Maar voor een standaard lamp bieden mensen wel 400 euro, terwijl je die overal kan kopen.”

Bewonderaars van Fortuyn hebben hun zinnen vooral gezet op spullen waarvan duidelijk is dat ze van Pim zijn geweest. „Zijn leesbril bijvoorbeeld of de aansteker met zijn initialen erop. Daar ben ik best bereid flink voor te bieden”, zegt Martien Nuyen uit Nijmegen. „Ik wil echt graag iets hebben van Pim, omdat hij een geweldige man was die zijn nek uitstak voor ons.”

Een 22-jarige bezoeker uit Maastricht is van plan op de aansteker te bieden. „En de oorkonde met de titel Beste Rotterdammer. Daar heb ik zo'n 700 euro voor over.”

Leden van de Stichting Beeld van Pim die vrijdag de veiling probeerden te voorkomen middels een kort geding, waren ook aanwezig. De veilinghal bleef voor hen echter gesloten. „We hebben ze weggestuurd”, zegt Corst.

De veiling duurt de hele zaterdag en gaat door tot alles verkocht is. „Gezien het tempo zou dat nog wel eens heel laat kunnen worden”, lacht Corst.
(bron:telegraaf.nl)